Herbology, science and tradition

Herbology, kruidenkennis wetenschap en traditie

Met de School bieden we verschillende mogelijkheden aan om zich te verdiepen in de kruidenkennis. Voor wie zich als professional wilt scholen bieden we een uitgebreide blended learning traject (4 jaar) aan. Deze opleiding is uitgewerkt na meer dan 25 jaar als docent (herboristenopleiding) en tal van buitenlandse opleidingen. Voor de ontwikkeling van deze opleiding is gekeken naar tal van formules aangeboden door buitenlandse toonaangevende instituten. De opleiding voldoet aan internationale eisen. We doen hiervoor een beroep op docenten met jarenlange ervaring. 

Lees meer over Herborist 

Praktisch

 • De opleiding Herbology stel je volledig samen zoals het voor jou best past.  
 • Er zijn uiteraard modules die dienen gevolgd te worden.  Reken op een gemiddelde studietijd van ongeveer 3 uur per week.  Je krijgt echter alle tijd om daaraan te voldoen. Je schrijft in op de module, ontvangt het cursusmateriaal thuis alsook je login op het platform.  
 • Je studeert in je eigen beschikbare tijd, kan vragen stellen via chat, mail,... aan je docent.  Loop je vast dan kan een videochat worden voorzien. (afspraak wordt gemaakt tussen cursist en docent). 
 • Je sluit af met een examen.  Je ontvangt na het slagen voor je examen een document van deelname. 
 • Heb je alle aanbevolen modules gevolgd en deelgenomen aan het EMA (eindexamen) dan ontvang je je diploma Herbology.  Er wordt wel aanbevolen dat je alle modules doorloopt binnen een periode van maximum 4 jaar. 
 • Regelmatig worden praktijkmomenten aangeboden (ondervoorbehoud van eventuele coronamaatregelen terug in aanbod vanaf voorjaar 2023). Je volgt binnen je eigen tempo, lukt het je niet om er bij te zijn? Geen probleem stap gewoon in op een ander moment. Heel veel outdoors activiteiten aangeboden via de school leveren extra praktijkpunten op. de activiteiten die hiervoor in aanmerking komen vind je hieronder.
 • Je stelt zelf je opleiding samen in functie van je tijd en noodzaak en budget. Geen nood aan een getuigschrift of diploma?  Je kunt ook elke module apart volgen. 
 • Elke module bestaat uit een textbook en online begeleiding.  (Je ontvangt bij de meeste modules een gedrukte syllabus thuis en een handige bewaarmap)  zie voor de beschikbare modules bij  

Docenten: 

Nancy Popieul, Herboriste en fytotherapeute, docente sinds 1997, auteur diverse boeken

Greta Deconinck, Herboriste en fytotherapeute

Binnenkort verschijnen hier de namen van nog meerdere docenten

Skills

Je verdiept je in de kruidengeneeskunde 

Je maakt kennis met zowel het wetenschappelijke als traditionele gebruik van kruiden

Je bent na het volgen van de volledige opleiding in staat om als Herbologist (Herborist) op een veilige en correcte manier advies te geven over kruiden 

Je weet wat je wettelijk mag en niet mag

Je bent in staat om zelf bereidingen te maken binnen een professionele context en recepten uit te werken.  

Je bent in staat om zelf producten te ontwikkelen

Je bent in staat om een wetenschappelijke studie te begrijpen en zelf wetenschappelijke teksten te schrijven.

Je kan een degelijke kwaliteitscontrole uitvoeren

Je bent vakbekwaam om als Herborist binnen een professionele context aan de slag te gaan. ( Europees) 

In de prijs inbegrepen

 • Logincode en toegang tot een online platform 24/24 gedurende 1 jaar.
 • Alle cursusmateriaal is te vinden op het platform en kan indien gewenst gedownload worden.
 • Gedrukt naslagwerk (per post) (niet bij elke module - zie info per module)
 • Persoonlijke begeleiding docent (via mail, chat of videocall).
 • Toegang tot online examen.
 • Je hebt geen extra handboeken nodig om de opleiding te volgen

" als echte kruidenvrouwen nog bestaan, dan is Nancy Popieul daar echt wel een schoolvoorbeeld van. Jarenlange ervaring en studie maken van haar een wandelende kruidenencyclopedie met kennis van alle facetten van de fytotherapie in de ruimste zin van het woord." (PV, Keypharm Physalis

Momenteel zijn we alle modules aan het aanpassen aan Europese normen.  Hierdoor verschijnen de modules geleidelijk aan terug in het aanbod.

Modules aanvang 15 september 2022

Volgende modules verschijnen geleidelijk aan in 2023 

Je kunt voor deze modules nog niet inschrijven! Meer informatie volgt geleidelijk aan in het najaar 2022. Binnenkort verschijnen ook de praktijkmodules. Deze worden aangeboden in zowel Belgie als Nederland. Ook de stages in het buitenland zoals het bezoek aan de bedrijven en kruidentuinen van A. Vogel vallen binnen het praktijkgedeelte. (Je ontvangt na het volgen van de opleiding een attest van deelname)  Een aantal praktijkmomenten zoals determinatie van planten hoort bij het leerplan. Binnen de Herbology zijn zoveel facetten. We proberen voor elk wat wils aan te bieden, daarom werken we met een puntensysteem. Elke praktijkmodule zal voorzien worden van punten. Zo maak je je opleiding persoonlijk. Binnenkort is de volledige opleidingsbrochure met alle praktijkmomenten hier beschikbaar. 

Categorieën