Spagyriek - Spagyrotherapie

Spagyriek - spagyrotherapie

"Basically, we must realize that what we perceive of the world can only be a segment of reality - and that we modify our perception of this segment in ways of corresponding to our consciousness"

Indien ons lichaam niet over een zelf-helende kracht zou bezitten dan zouden alle therapeutische moeite voor niets zijn.

Zelfs bij ziekten waarvan we vaak oordelen dat deze fataal zijn, zien we toch vaak een spontane genezing ontstaan. Onze zelf-genezende kracht en de capaciteit tot regeneratie in ons lichaam is soms indrukwekkend. Een goeie therapie bestaat uit onderzoek naar deze zelf-genezende kracht en deze te stimuleren.

Als therapeut heb je de taak om de onderliggende oorzaken van ziek-worden te onderzoeken. Dit onderzoek loopt niet van een leien dakje aangezien ziek worden afhangt van heel veel factoren.

Paracelsus, Theophrast von Hohenheim, (°1493)beschreef reeds 5 factoren hoe ziektes zich ontwikkelen in het lichaam.

  1. Fysisch, klimaat, geografische invloed
  2. Toxische invloed
  3. Erfelijk
  4. Psychosomatische klachten
  5. Kwintessens, Paracelcus'ens dei, nu bekend als karma

Het medicijn van Paracelsus was spagyrism, een natuurlijke methode gebaseerd op een ideologische achtergrond en gevoed door een holistisch beeld van de mens.

Het woord "Spayria" is uit het Griekse afgeleid en betekent "scheiden, losmaken" maar ook "verbinden en verenigen" en werd door Paracelsus als synoniem gebruikt voor alchemie.