Herboristerie - kruidenkunde

JOUW KRUIDENREIS BEGINT HIER

Van korte cursussen tot jaartrajecten, we hebben voor elk wat wils!

Ben je klaar om je huis te vullen met heerlijke kruidencreaties en je kennis uit te breiden over hoe kruiden kunnen voeden, kalmeren en ondersteunen? Als dat zo is, bereid je dan voor op de reis van je leven!

Of je nu houdt van het maken van botanische huidverzorgingsproducten, het verkennen van de natuur op zoek naar wilde eetbare planten, het brouwen van je eigen kruidenremedies of meer, onze steeds groter wordende collectie kruidencursussen is voor zowel beginnende als gevorderde kruidkundigen. 

De kennis voor de hedendaagse herborist begint uiteraard bij de kennis van vroeger. Ooit werd in bijna elk huishouden de kennis van planten doorgegeven van moeder op dochter. Mensen wisten zelf een eigen EHBO-kast te voorzien met allerlei middeltjes zoals hoessiropen, zalven etc. Tegenwoordig gaat dit veel verder. We hebben ondertussen veel kennis over de bioactieve stoffen in planten, de teelt van planten,… Bedrijven werkzaam in de voedingsupplementenindustrie doen steeds vaker een beroep op een herborist.

Waar vroeger de kennis gewoon werd doorgegeven is dit luik verloren gegaan.. Tijd dus om deze kennis op te frissen, aan te vullen met alle nieuwe beschikbare informatie en wie weet misschien weer over te dragen op de volgende generatie.

De herboristenopleiding van de School voor Westerse Natuurgeneeswijzen is gegroeid uit de droom om die oude kennis en nieuwe kennis samen te brengen en geen limieten op te leggen in wat kan en mag doorgegeven worden.. Elke docent heeft de vrijheid om de opleiding in te kleden vanuit kennis en ervaring. Uiteraard worden de docenten wel gekozen op hun goede vakkennis.

Bedoeling is om een mooie mix aan te bieden van theorie en praktijk maar ook voor wie graag professioneel aan de slag wilt of voor wie gewoon thuis binnen het gezin krudien wilt gebruiken. Ook wordt in de opleiding heel veel aandacht besteed aan het werken met de natuur en de cyclussen binnen de natuur. Je leert respectvol omgaan met planten en dieren. Je leert je zintuigen gebruiken door ze te ruiken, aan te raken, te proeven…

Je wordt tijdens de opleiding uitgedaagd om je te verdiepen in de kruiden, zelf aan de slag te gaan en uiteraard te genieten van de gemaakte producten.

Het lesmateriaal is heel overzichtelijk samengesteld en van hoogstaande kwaliteit. Zo heb je een naslagwerk bij de hand. Na elke module kan je deelnemen aan een online examen – deze wordt via mail naar je toegestuurd. Op het eind van de volledige opleiding kan je deelnemen aan een overkoepeld examen. 

Je maakt je keuze uit familiale herboristerie of je stapt in, in een jaartraject. 

foto's copyright School voor Westerse Natuurgeneeswijzen.