Holistische gezondheid

Holistisch genezen betekent het evenwicht herstellen en kiezen voor een meer uitgebalanceerde levensstijl. Binnen de holistische geneeskunde ligt de focus niet noodzakelijkerwijze op de lichamelijke gezondheid.

Toch is het de ervaring van lichamelijk ongemak dat iemand in contact brengt met holistische geneeswijzen. Pijnen en ander lichamelijke ongemakken vragen om aandacht. Het is niet altijd evident om een oorzaak te vinden. Het meest eenvoudige is om de symptomen te bestrijden.

Binnen de holistische geneeskunde wordt gewerkt aan het zoeken van de oorzaken van disbalans. Dit kan lichamelijk zijn maar vaak vindt men de oorzaak in de levenswijze, psyche, denkpatronen, opvoeding,.... Door hier zicht op te krijgen en ondersteuning naar verandering te bieden, kan pijn en ongemak verlicht worden.

Holistische geneeswijzen zijn geen alternatief voor conventionele of regulier medische zorg. Het contacteren van een arts is aan te raden. Soms is het belangrijk om eerst de fysische symptomen aan te pakken en dan de richting van de holistische geneeswijzen in te slaan of deze te combineren.

Bij holistische geneeswijzen staat het individu centraal. Het is een ontdekkingsreis naar antwoorden en het zoeken naar oplossingen om evenwicht te creëren naar gezonder, evenwichtiger leven. Het is de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

De mens dient zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gezondheid en krijgt hiervoor de begeleiding van de therapeut.

Als holistisch therapeut ga je er van uit dat elk individu altijd al 'Heel' is en dat je niemand hoeft te repareren. Een hand geven waar nodig is meer dan voldoende.

Het eren van de Heelheid doet de mens kijken naar relaties, bij zichzelf, zijn omgeving, de natuur, de kosmos,... Het accepteren van elk individu over ras, godsdienst, geaardheid heen. Het eren van de Heelheid is respect en empathie voor alles wat leeft.

Met deze opleiding probeer ik je een basis te geven om als therapeut of gezondheidsbegeleider inzicht te krijgen in het totaalbeeld van het leven.

'Liefde is de bron van alle leven' (Hildegard van Bingen)

De natuurgeneeskunde is gebaseerd op een aantal pijlers die men de wetten van de natuur en spiritualiteit noemt. Werken binnen de natuurgeneeswijzen is altijd in volle respect voor het individu, spiritueel, zielsmatig, energetisch en fysiek. De natuurgeneeswijzen zijn er om te ondersteunen, werken preventief, mogen niet beschadigen en accepteren de 'heelheid' van elk individu. Met andere woorden binnen de natuurgeneeswijzen dient men nooit te genezen, te helen of te repareren.

Het is dan ook belangrijk om de wetten van de natuur te begrijpen.

Tijdens deze module maak je kennis met de wetten van de natuur.