Wat is een Herborist (tekst Herboristengilde)

03-08-2021

Erkend Herborist (tekst overgenomen Kruidengilde Nederland)

Een Herborist is een kruidenkundige, die een erkende kruidenopleiding heeft afgerond of op een andere wijze sporen op het gebied van de kruidenkunde heeft verdiend. De Herborist weet de oude kennis van voornamelijk Europese kruiden en kruidenbereidingen te verenigen met recent wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten voor een breed scala aan kruidentoepassingen.

De Herborist werkt vanuit een holistische visie op mens, natuur, omgeving en gezondheidsbevordering. De werkzaamheden van een Herborist bestaan, afhankelijk van het specialisme en werkgebied, uit bijvoorbeeld het kweken, oogsten en verwerken van kruiden, het stimuleren van het gebruik en het verkopen hiervan, en ook het geven van voorlichting, lezingen en workshops over het gebruik van kruiden en kruidenbereidingen. De Herborist is in staat om zelf onder andere kruidentheeën, tincturen, kruidenoliën, kruidenazijn, maceraten, siropen, zalven en natuurlijke persoonlijke verzorgingsmiddelen te maken. Daarnaast weet een Herborist kruiden in te zetten om het leven te veraangenamen en heeft deze kennis van het maken van kruidenwijn en kruidenlikeuren en hoe kruiden in de keuken toe te passen. De Herborist is onderlegd in het professioneel inrichten van kruidentuinen.

(ref. Kruidengilde Nederland, beroepsfederatie van professionele Herboristen)

Een Herborist heeft de kennis om op een ambachtelijke wijze kruiden te bereiden tot allerlei producten. Deze producten worden gemaakt in functie van de gezondheid van mens en dier. Het ambachtelijk werken wijst op verfijnde technieken en de juiste kennis van de ingrediënten om een hoge kwaliteit te bereiken.

Een Herborist is dus een producent en geen behandelaar of hulpverlener.

Een Herborist is geen fytotherapeut!

Wel zijn veel Fytotherapeuten ook Herborist.

Als herborist heb je een adviserende en educatieve taak.

De werkzaamheden van een herborist kunnen veel kanten uit afhankelijk van het specialisme. Dit kan zijn

  • Een kruidenkwekerij met verkoop van biologische kruidenplantjes
  • Verwerken en produceren van kruidenmiddelen
  • Verkopen van kruiden (vers en gedroogd)/artisanale markten.
  • Werken in een drogisterij/natuurvoedingswinkel
  • Voorlichting geven
  • Lezingen en workshops begeleiden