Opleiding gecertifieerd fytotherapeut

Opleiding fytotherapeut

Ben je al herborist en wil je je specialiseren als fytotherapeut?  

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde of botanische geneeskunde genoemd, is een vorm van traditionele geneeskunde waarbij planten en plantenextracten voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Het vertrouwt op de geneeskrachtige eigenschappen van verschillende plantendelen, zoals bladeren, wortels, bloemen en zaden, om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen, te verlichten of te behandelen.

Belangrijke aspecten van fytotherapie zijn onder meer:

Botanische diversiteit: Fytotherapie maakt gebruik van een breed scala aan planten, elk met specifieke verbindingen die therapeutische effecten kunnen hebben. Verschillende delen van de plant, zoals bladeren, wortels of bloemen, kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het beoogde therapeutische resultaat.

Actieve stoffen: Planten bevatten een verscheidenheid aan bioactieve stoffen, waaronder alkaloïden, flavonoïden, terpenen en etherische oliën, die farmacologische effecten op het menselijk lichaam kunnen hebben. Deze verbindingen kunnen ontstekingsremmende, antioxiderende, antimicrobiële of andere gunstige eigenschappen hebben.

Holistische benadering: Fytotherapie hanteert een holistische benadering van gezondheid, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de specifieke symptomen, maar ook met het algehele welzijn van het individu. Het kan gaan om aanbevelingen voor levensstijl, veranderingen in het dieet en andere holistische praktijken, naast het gebruik van plantaardige remedies.

Wetenschappelijk onderzoek: Hoewel fytotherapie diepe wortels heeft in de traditionele geneeskunde, onderzoekt modern wetenschappelijk onderzoek steeds meer de werkzaamheid en veiligheid van plantaardige remedies. Sommige van planten afgeleide verbindingen zijn geïsoleerd en bestudeerd.

Tijdens deze opleiding wordt ruim onderscheid gemaakt tussen fytotherapie en fytofarmacologie. Ook al is er overlapping.

De opleiding bestaat uit een historisch overzicht, bio-actieve stoffen in planten, recepturen en bereidingen, Materia Medica planten, anatomie-pathologie-fysiologie, Systeembenadering via homotoxicologie, holistische benadering van leven. 

De opleiding is online in start-and-go module en bestaat uit een mooie gedrukte syllabus - online platform geldig gedurende 1 jaar met chatfunctie - mogelijkheid om deel te nemen aan het online examen. 

De opleiding is volledig gericht naar therapie en verschilt hierin van de herboristenopleiding.